Božič - voščila škofov

Slovenija
25.12.2016

VOŠČILO ŠKOFA JURIJA

Dragi bratje in sestre! Govorimo o skrivnostih narave in vesolja, o skrivnostih življenja in smrti, o skrivnostih zla in hudobije, o poklicnih in poslovnih skrivnostih, o vojaških in kuharskih skrivnostih; z vseh strani smo obdani s skrivnostmi. Poznamo tudi verske skrivnosti, med katere spada tudi božična skrivnost.

Skrivnost nikoli ni nekaj, o čemer bi se popolnoma nič ne vedelo, temveč je vedno nekaj, o čemer sicer ne vemo vsega, vendar zagotovo nekaj vemo. Tudi za verske skrivnosti lahko vedno rečemo, da nekaj vemo, da nekako poznamo morda celo polovico, ali pa eno stran, druga stran in druga polovica resnice pa nam je zakrita. V čem je torej božična skrivnost?

V tem, da imamo pred seboj novorojenca, ki ni samo človek, temveč je hkrati tudi Bog: vidimo človeka, verujemo pa, da ni navaden človek, temveč Bog! To nam pove že ime Božič, ki pomeni majhen Bog, Bogek. Po mnogih hišah imamo Bogkov kot, iz katerega Bogek z večno lučjo obvladuje celoten prostor.

Takšen Bogkov kot je postala tudi betlehemska votlina, ko se je Bogek v njej rodil. Prižgala se je lučka, ki razsvetljuje ves svet, betlehemska lučka miru in veselja. Imamo pregovor, ki pravi: »Gospodu je v čast, če kaj prikriva, kraljem pa je v čast, če kaj odkrijejo« (Prg 25,2). Kralji, ki lahko kaj odkrijejo, smo mi, ki v resnici marsikaj odkrijemo, če le imamo smisel za skrivnost!

Bratje in sestre! Tako v svečanih dneh, ki so pred nami, kakor tudi v prihajajočem novem letu vsem želim in voščim, naj vam betlehemska lučka pomaga prodirati vedno globlje v vse skrivnosti, ki vas obdajajo in se z njimi vsak dan srečujete. Milost vam in mir!

škof Jurij

 

VOŠČILO SLOVENSKIH ŠKOFOV

Dragi bratje duhovniki, redovnice, redovniki, verniki in vsi ljudje dobre volje!

Oznanilo o učlovečenju in rojstvu Božjega Sina v človeški družini, ki mu vsako leto prisluhnemo ob božičnih praznikih, nas pretrese, če se le vanj poglobimo. Papež Frančišek v letošnji apostolski spodbudi Radost ljubezni, ki jo je napisal po sinodi o družini, pravi: »Skrivnost božiča in Nazareta je polna družinskega duha. V božičnih dneh iz nje pijejo radost ljubezni tudi krščanske družine, da bi obnovile svoje upanje in veselje« (AL 85).

Božična skrivnost je res nedoumljiva. Bog je do Jezusovega prihoda komuniciral s človeštvom po prerokih izvoljenega judovskega ljudstva in po čudežnem vodstvu skozi njegovo zgodovino. Z rojstvom Jezusa Kristusa pa je spregovoril po svojem Sinu tudi s človeško besedo. To je nekaj tako nezaslišano novega in velikega, da človekov razum in srce lahko le strmita in je še danes za pripadnike nekaterih drugih ver skoraj bogokletno. A za kristjane je poleg resnice o vstajenju to ena od temeljnih verskih resnic. Z njo stoji in pade vse, kar verujemo o dostojanstvu in vrednosti človeka, družine in smislu življenja. Jezusove besede so Božje besede, po njem se je rodila »Božja milost, ki rešuje vse ljudi« (Tit 2,11).

Božje ravnanje je uzakonilo na svetu ljubezen kot osnovni zakon. Bog je s človeškim rojstvom svojega Sina enkrat za vselej razodel, da je ljubezen rešilna bilka za posameznike, družbo in svet, še posebej za družino, če naj postane prostor ljubezni in služenja, »luč v teminah tega sveta in v vseh stiskah«.

Božič nas uči in navdušuje za ljubezen, ki ljubi vse ljudi, vsakega človeka, ne glede na njegove vrline. V njem, ki je naš brat, smo postali bratje in sestre med seboj.

V teh svetih dneh se potrudimo, da se ne bomo ustavljali le na površini, ampak utrdili vero v sporočilo o razodeti Ljubezni in širili in živeli ljubezen v medsebojnih odnosih. Potem se bodo uresničila tudi božična voščila o veselju in miru in želje o blagoslovu, ki jih drug drugemu izrekamo tudi za novo leto.

Duhovno bogat božič in blagoslovljeno novo leto 2017 voščimo še zlasti vsem bolnim in tistim, ki iz različnih razlogov ne morete v polnosti doživljati osrečujoče radosti življenja. Naše voščilo naj doseže tudi vse rojake v zamejstvu in po svetu, vse pravoslavne in evangeličanske brate po veri in vse ljudi dobre volje.

Vaši škofje