Predavanje družina in njena vzgojna moč in nemoč

20.12.2013

Adventno pripravo v naši župniji je obogatilo srečanje s prof. dr. Jožetom Bajzekom. 20. decembra smo prisluhnili predavanju DRUŽINA IN NJENA VZGOJNA MOČ IN NEMOČ.

Prof. dr. Jože Bajzek, duhovnik, salezijanec, je po končanem študiju teologije v Ljubljani, leta 1969 in delu z mladimi, leta 1984, doktoriral iz sociologije na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu in nato bil do leta 2012 redni profesor sociologije na Fakulteti za vzgojne vede Salezijanske univerze v Rimu. Poleg profesorskega dela je opravil več temeljitih socioloških raziskav v Italiji in Sloveniji, prvo že za doktorsko delo. Iz teh raziskav zelo dobro pozna položaj mladih in tako velikokrat predava na izobraževanjih ravnateljev slovenskih šol pa tudi drugim o vprašanjih vzgoje in vere. Na to temo ima že drugi ciklus mesečnih predavanj v Marijanišču na Opčinah, kjer zdaj dela v dušnem pastirstvu v župniji sv. Jerneja.

Kaj je samospoštovanje, kaj samozavest? Kaj pomeni ljubiti? Preprosta in hkrati najtežja vprašanja, ob katerih se sproži nešteto spominov, izkušenj in iskanja odgovorov. Prof. Bajzek je enostavno in pregledno ter podprto z odličnim poznavanjem internetnega spleta odprl spet nove poglede na vzgojo.

Samospoštovanje je osebni pogled nase, ki ga predvsem s svojim zgledom, otrokom predamo starši. Samospoštovanje ni odvisno od mnenja drugih, mode, navad družbe… Zavest in izkušnja (tu imamo starši ključno vlogo) o lastni vrednosti, zavedanju, da smo božji otroci, nudi trden temelj, tudi če nas prizadenejo najhujše življenjske preizkušnje. Naše življenje je biser (Mt 13, 45-46).

Samozavest gradimo na temelju drugih mnenj. Saj poznate stavek:«Kaj bodo drugi rekli?« Samozavest raste ob pohvali drugih. V preizkušnjah, ko se nam zruši »zunanje življenje«, se zamaje tudi samozavest.

Odgovor na vprašanje, kaj pomeni ljubiti ponuja ponuja evangelist Luka ( Lk 2, 52). Jožef in Marija sta to dobro razumela. Ljubiti pomeni: hraniti in negovati. Le tako je Jezus lahko napredoval v modrosti, starosti in priljubljenosti pri Bogu in ljudeh.

Napotki za vreden prejem zakramenta odpuščanja 1...
18.03.2019
Ankaran
DARJA OVSENIK GLEJ, ZVEZDICE BOŽJE BOŽIČNA...
16.12.2019
Ankaran
V predzadnjem tednu avgusta je v Ankaranu potekal...
25.08.2019
Ankaran
Dragi bratje in sestre, Cerkev si je od trenutka...
02.06.2019
Vatikan
Pogum tvegati za Božjo obljubo Dragi bratje in...
05.05.2019
Vatikan
DRUŽINA NA KRIŽEVEM POTU Z JEZUSOM Majda Strašek...
17.03.2019
Ankaran
Pastirsko pismo za postni čas 2019 [7. nedelja...
03.03.2019
Ljubljana

Strani