Predavanje družina in njena vzgojna moč in nemoč

20.12.2013

Adventno pripravo v naši župniji je obogatilo srečanje s prof. dr. Jožetom Bajzekom. 20. decembra smo prisluhnili predavanju DRUŽINA IN NJENA VZGOJNA MOČ IN NEMOČ.

Prof. dr. Jože Bajzek, duhovnik, salezijanec, je po končanem študiju teologije v Ljubljani, leta 1969 in delu z mladimi, leta 1984, doktoriral iz sociologije na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu in nato bil do leta 2012 redni profesor sociologije na Fakulteti za vzgojne vede Salezijanske univerze v Rimu. Poleg profesorskega dela je opravil več temeljitih socioloških raziskav v Italiji in Sloveniji, prvo že za doktorsko delo. Iz teh raziskav zelo dobro pozna položaj mladih in tako velikokrat predava na izobraževanjih ravnateljev slovenskih šol pa tudi drugim o vprašanjih vzgoje in vere. Na to temo ima že drugi ciklus mesečnih predavanj v Marijanišču na Opčinah, kjer zdaj dela v dušnem pastirstvu v župniji sv. Jerneja.

Kaj je samospoštovanje, kaj samozavest? Kaj pomeni ljubiti? Preprosta in hkrati najtežja vprašanja, ob katerih se sproži nešteto spominov, izkušenj in iskanja odgovorov. Prof. Bajzek je enostavno in pregledno ter podprto z odličnim poznavanjem internetnega spleta odprl spet nove poglede na vzgojo.

Samospoštovanje je osebni pogled nase, ki ga predvsem s svojim zgledom, otrokom predamo starši. Samospoštovanje ni odvisno od mnenja drugih, mode, navad družbe… Zavest in izkušnja (tu imamo starši ključno vlogo) o lastni vrednosti, zavedanju, da smo božji otroci, nudi trden temelj, tudi če nas prizadenejo najhujše življenjske preizkušnje. Naše življenje je biser (Mt 13, 45-46).

Samozavest gradimo na temelju drugih mnenj. Saj poznate stavek:«Kaj bodo drugi rekli?« Samozavest raste ob pohvali drugih. V preizkušnjah, ko se nam zruši »zunanje življenje«, se zamaje tudi samozavest.

Odgovor na vprašanje, kaj pomeni ljubiti ponuja ponuja evangelist Luka ( Lk 2, 52). Jožef in Marija sta to dobro razumela. Ljubiti pomeni: hraniti in negovati. Le tako je Jezus lahko napredoval v modrosti, starosti in priljubljenosti pri Bogu in ljudeh.

Navodila slovenskih škofov za udeležbo pri...
20.07.2020
Ankaran
Da boš lahko pripovedoval in zapisal v spomin (...
24.05.2020
Vatikan
Vprašanja glede udeležbe vernikov pri bogoslužju
07.05.2020
»Mladenič, rečem ti: Vstani!« (Lk 7,14) Dragi...
05.04.2020
Vatikan
Janez Kobal, župnik v Izoli in nekatere družine:...
22.03.2020
Ankaran
»Zavoljo Kristusa vas prosimo, spravite se z...
26.02.2020
Vatikan
Napotki za vreden prejem zakramenta odpuščanja 1...
18.03.2019
Ankaran

Strani