Škofova zahvala ob zahvalni nedelji

09.11.2012

Preteklo pastoralno leto je bilo posvečeno preučevanju in tudi uresničevanju družbene pravičnosti. Gospodarski in družbeni pretresi, ki so se zgrnili in se še vedno zgrinjajo na nas, so nam povečali in nam še vedno povečujejo potrebe in priložnosti za iskanje in doseganje večje pravičnosti v naši krajevni Cerkvi in v naši družbi. S sedmerimi telesnimi deli usmiljenja pomagamo mnogim obubožanim in pomoči potrebnim, s sedmerimi duhovnimi deli usmiljenja pa blažimo in rešujemo različne notranje napetosti pri ljudeh in med njimi.

Ob letošnji zahvalni nedelji se zato najprej prisrčno zahvaljujem vsem cerkvenim in civilnim ustanovam in osebam, ki ste v preteklem letu posvečali svoje znanje in moči mnogovrstnemu delu za večjo pravičnost med nami. Izpolnili ste besedo preroka Miheja, ki pravi: »Bilo ti je razodeto, o človek, kaj je dobro, kaj Gospod hoče od tebe: nič drugega kakor da ravnaš pravično, da ljubiš usmiljenje in ponižno hodiš s svojim Bogom!« (Mih 6,8). Naj se zato nad vami uresničuje Božji blagor: »Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo« (Mt 5,6).

Najbolj kakovostno gorivo, s katerim gre naprej vsak človek in vsaka človeška skupnost, tudi vsaka župnija in vsaka škofi ja, pa je molitev, daritev, žrtev. Pregovor pravi, da več naredi ubožec za svojega dobrotnika kakor dobrotnik za svojega ubožca, kajti ubožec omogoča dobrotniku, da sploh lahko opravlja dobra dela! Zato velja še posebna zahvala vsem skritim molivcem in darovalcem, vsem bolehnim in prizadetim, vsem žalujočim in preizkušanim, vsem priklenjenim na posteljo in voziček in povsem odvisnim od svojih bližnjih: Hvala vam za vaše pričevanje, hvala za vaš zgled, hvala za vaš uk!

msgr. dr. Jurij Bizjak, škof

Letošnja poletna neurja naši državi in ljudem ne...
06.08.2023
Ljubljana
MOLITEV ZA 3. SVETOVNI DAN STARIH STARŠEV IN...
23.07.2023
Rim
Dragi bratje in sestre! »Njegovo usmiljenje je iz...
23.07.2023
Rim
Govoriti s srcem. »Iz resnice v ljubezni« (...
21.05.2023
Rim
Poklicanost: milost in poslanstvo   Dragi...
30.04.2023
Rim
Postna askeza, sinodalna pot Dragi bratje in...
26.02.2023
Rim
»Poskrbi zanj«. Sočutje kot sinodalno izvajanje...
12.02.2023
Rim

Strani