V pričakovanju prihoda relikvij sv. Janeza Boska

02.05.2013

 

V soboto, 4. maja 2013 bo med nami sveti Janez Bosko, svetnik vzgojitelj. Pot njegovih relikvij po vsem svetu pred 200-letnico njegovega rojstva bo vodila tudi k nam. Srečanje nam je lahko priložnost za poglobitev svoje vere v Boga, ki je začetnik svetosti, in da izprosimo potrebnih milosti, da bi starši znali v pravem duhu vzgajati, tisti pa, ki vzgojo prejemajo, svoje srce v medsebojni povezanosti odpreti za resnico, dobroto in lepoto. Don Boskove relikvije so prišle v Slovenijo v sredo 1. maja in bodo v naših krajih do petka 17. tega meseca.

Kaj se bo dogajalo konec tedna v Ankaranu:

SOBOTA 4. maj

15.00 – oratorijsko popoldne
18.00 – program ob sprejemu (skavti in mladina)
19.00 – sveta maša (škof dr. Jurij Bizjak) s sodelovanjem skavtov, mladih in župljanov
20.00 – molitev ob don Bosku
21.00 – molitev mladih družin – Prenova v Duhu, Marijino delo
22.00 – molitvi se pridružijo očetje
23.00 – bedenje - animatorji in drugi mladi

NEDELJA 5. maj

00.00 – bedenje - molitvena skupina
01.00 – bedenje - matere
02.00 – bedenje
03.00 – bedenje - skavti – Ankaran
04.00 – bedenje
05.00 – bedenje - župnijski sodelavci
06.00 – bedenje - skavti – Škofije
07.00 – molitev - družine z otroki
07.30 – slovo don Boska iz Ankarana (skavti – Škofije)

Cerkev je ob tem dogodku dala poseben privilegij, da je mogoče ob udeležbi pri bogoslužju ali molitvi pri relikvijah prejeti popoln odpustek pod običajnimi pogoji (da smo prejeli zakramenta sprave in evharistije, se udeležili bogoslužja ob relikvijah ali ob njih molili ter molili očenaš in vero po namenu svetega očeta).

Sveti Janez Bosko nas vabi k srečanju, molitvi, veselju in zaupanju!

Več...

http://radio.ognjisce.si/sl/141/aktualno/10633/

 

SVETI JANEZ BOSKO (1815-1888) je odgovoril na božji klic, da se povsem posveti mladim in jih vodi k Jezusu ter jih napravi za dobre kristjane in poštene državljane. Po božjem navdihu je ustanovil dve redovni družbi: salezijance in hčere Marije Pomočnice. Ustanovil je tudi salezijance sotrudnike, laike z obljubo apostolskega življenja, ki se na svojem mestu trudijo za dobro mladih ter združenje Marije Pomočnice, ki mnoge povezuje v ljubezni do Božje Matere.

Relikvija v cerkvenem pomenu je telo ali del telesa, predvsem kosti svetnika. Prvi kristjani so se najprej priporočali mučencem. Vodilo jih je spoznanje, da se kristjan po krstu, po navzočnosti Svetega Duha v njegovem življenju in po prejemanju Jezusovega telesa posveti duhovno, duševno in telesno. Telo svetnika nam govori o tem, da je postal Kristusov in zato tudi nas vodi h Kristusu. Razume nas, ker je živel in se trudil, kot se trudimo mi. Postal pa je Kristusov in to privlači tudi nas. Pozna naše hrepenenje in nas želi približati Bogu. Ker je že v Bogu, nas gleda iz božjega zornega kota in njegova priprošnja, ne pa sama relikvija, od Boga izprosi ozdravljenja telesa, duše in človekovega duha. V pripravi na praznovanje 200. obletnice rojstva svetega Janeza Boska svetnik od praznovanja 150-letnice ustanovitve salezijanske družbe leta 2009 obiskuje ves svet in bo potoval do leta 2015.
Pričevanja o dosedanjih obiskih po svetu so zelo navdušujoča. V relikviariju je svetnikova desna roka, s katero je skrbel, sprejemal, tolažil, blagoslavljal in delil odpuščanje. Mnogi se čutijo okrepljene, uslišane, potrjene v veri ... Tudi pri nas naj bo srečanje z don Boskom bogat vir milosti za vsakogar, ki se mu bo priporočal.
Kakor nas krščanska medsebojna združenost potnikov vodi bliže h Kristusu, tako nas povezanost s svetniki združuje s Kristusom. Iz njega kakor iz studenca in glave priteka vsa milost in življenje samega Božjega ljudstva. Kar najbolj se torej spodobi, da ljubimo te prijatelje in sodediče Jezusa Kristusa. Za rajne molimo, molitev, izrečena svetnikom, pa je molitev za priprošnjo; drugačna je od molitve češčenja, ki jo moremo in moramo usmeriti samo k Bogu Očetu, Sinu in Svetemu Duhu.
Relikvije svetnikov so dragoceni spomini, ki jih skrbno ohranjamo. Omogočajo nam stik z junaškim pričevanjem življenja tistega, ki je pri Bogu in ga je po natančnem postopku tudi Cerkev razglasila kot takega. Ne gre zato, da bi bile v njih samih kakšne skrivne moči, po katerih bi se godili čudeži. Milosti deli in čudeže dela Bog sam. Srečanje s svetnikom v nas vzbuja in krepi vero v Kristusa. Zato se po molitvi ob svetnikih prejemajo tolike milosti.
Pričevanje življenja svetega Janeza Boska nam bo pomagalo posnemati njegovo vero, ljubezen do Jezusa ter gorečnost za brate in sestre, še posebno mlade in uboge. Ko se bomo srečali pri molitvi ob relikvijah, se bo obnavljala skupnost vernih, ki jih Kristus kliče k svetosti in ki se želijo obogatiti z njegovim zgledom svetnika vzgojitelja.

POKLICANI, DA SEJEMO UPANJE IN GRADIMO MIR Dragi...
20.03.2024
Rim
Svet trpljenja in zdravljenja je pomenljivo...
11.02.2024
Ljubljana
»Ni dobro za človeka, da je sam«. Zdraviti...
19.01.2024
Rim
Umetna inteligenca in mir Na začetku novega leta...
01.01.2024
Rim
»Če vidiš siromaka, ne odvrni svojega obličja od...
26.11.2023
Rim
Drage sestre, dragi bratje, ob zaključku prvega...
25.10.2023
Vatikan
Goreča srca, noge na poti (prim. Lk 24, 13-35)...
22.10.2023
Rim

Strani